Trillingsdemping

Wanneer trillingsdempers onder audioapparatuur en luidsprekers worden geplaatst, worden deze ontkoppelt van storende trillingen (van buitenaf of tussen apparaten).

Het geluidsbeeld wordt rustiger. Instrumenten worden meer van elkaar gescheiden in de ruimte. Het hoog krijgen meer expressie. Lage tonen worden strakker, waardoor instrumenten makkelijker te onderscheiden zijn.

Trillingen geven namelijk vervorming die de muziek kleurt, doordat er hoorbare signalen worden opgewekt die niet tot de muziek zelf behoren. De muziekweergave wordt hierdoor waziger en minder gedefinieerd.

Het loont zeker de moeite te experimenteren met trillingsdempers om het maximale uit audioapparatuur te halen.

Plezier

Zelfs op het "Plezier"-niveau, kan het aanbrengen van bijv. zelfklevende trillingsdempertjes de weergave al verbeteren.

Beleving

Trillingsdempers op basis van elastische polymeren (al dan niet gevuld met lucht), geven al een aanzienlijke verbetering van de weergavekwaliteit.

Passie

Ontkoppeling op basis van veren, elimineert trillingen 80% tot meer dan 90%. Ze worden namelijk specifiek 'afgestemd' op het apparaat dat erop komt. Sommige oplossingen ontkoppelen niet alleen van verticale trillingen, maar laten ook zijdelingse bewegingen toe. Je toestellen gaan als het ware in de lucht zweven, waardoor ze zich helemaal op de muziek kunnen concentreren.

Purist

Puristen kunnen bijvoorbeeld ook elektromagnetische interferentie gaan minimaliseren. Luidsprekerkabels kunnen van de vloer gelift worden, opgehangen aan een structuur met betonnen voet (die via zijn massa trillingen dempt). Klanten getuigen dat dit bijv. in de buurt van luchthavens duidelijk hoorbaar is. Een 'Cable Rack' kan de chaos aan kabels (achteraan je hifi-meubel) zo organiseren dat interferentie tussen kabels vermeden wordt. Zware kabels gaan ook niet meer aan je apparatuur "hangen", maar worden degelijk ondersteund en worden van vibraties geïsoleerd.

Vloerbeschermde voetjes (voor ontkoppelde spikes) kunnen tevens trillingen absorberen en statische elektriciteit vermijden (van bv. tapijt). Zulke voetjes kunnen uit wel 6 materialen bestaan (kurk, rubber, koper, beton, aluminium en staalpoeder) met elk hun specifieke functie: resonantiedemping, elektrische isolatie, absorptie van trillingen, transformatie naar warmte, stabiliteit, bescherming.